Back to blogs

Hacks & Tips

05. 07. 2022

Kako se najbolje pripremiti za rad u IT industriji?

by Dora Milevoj

Svi početci su teški, a naročito oni kada krećete u neku novu i nepoznatu situaciju, bez znanja i iskustva. U takvim situacijama, uz želju i motivaciju, uvijek dobro dođe savjet nekoga tko je sve to već prošao i tko zna o čemu priča, netko tko je bio baš na istoj poziciji kao i ti!

Kao nadoveza na naše večerašnje Štorije, pitali smo sve paneliste, danas uspješne u svojoj karijeri, što bi preporučili mladima koji tek kreću sa svojom poslovnom pustolovinom – gdje učiti, što čitati te kako se zapravo na najbolji način spremiti za prvi posao.

Svoje mudre riječi te materijale za učenje i spremanje za prvi posao s tobom će podijeliti programeri, dizajneri i marketingaši naše firme – Mateo, Adriano, Marijana, Eddy i Lelys.

Ako si jedan od budućih IT-evca najbolje će ti savjete dati naši developeri Mateo i Adriano.

Mateo je Voditelj odjela za razvoj mobilnih aplikacija u našoj firmi, te ima sve vezano uz programiranje u malom prstu!

Za početak, Mateo ti preporučuje učenje JavaScript-a, zato što je trenutno jako popularan i velika je vjerojatnost da ćeš se s njime susretati. Kaže da je najbolji način za učiti napraviti neki svoj mini projekt – bila to neka jednostavna igrica (poput Snake) ili jednostavna aplikacija (poput Todo app). Učenjem JavaScripta susrest ćeš se i sa HTML-om i CSS-om pa je neizbježno naučiti i to. Nakon toga, jako je bitno naučiti kako HTTP protokol funkcionira zato što je on temelj većine današnjih aplikacija. Još jedan bitan savjet koji je Mateo podijelio – googlaj sve nepoznate pojmove! U početku će ti to uzimati puno vremena, ali će učenje s vremenom biti brže i lakše kada savladaš sve potrebne pojmove.

Naš Voditelj Frontend odjela, Adriano, naveo je Udemy kao odličnu platformu za naučiti osnove HTML-a, CSS-a i JavaScripta. Udemy sadržava razne tutorijale i video materijale koji u sebi uključuju i vježbe putem kojih se možeš sam/a iskusiti u kodiranju. Ako Udemy tečaji nisu stvar za tebe, bez brige – na YouTube-u ima i više nego dovoljno potpuno besplatnih tutorijala!

Kada sve to izvježbaš, Adriano savjetuje da izabereš par web stranica koje ti se sviđaju te ih pokušaš iskopirati za vježbu.

Predlaže i da pročitaš jedan blog gdje je objašnjen cijeli put učenja jednog frontendaša. Blog možeš pronaći na linku: https://bit.ly/3P5wPZq.

No, ne moraš znati sve to da bi postao frontend developer, možeš se zaposliti kao junior već kada naučiš samo osnove, a zatim u hodu nastavljaš nadograđivati svoje znanje.

Ako si kreativan/a i želiš se jednoga dana okušati u poslu UX/UI dizajna ili grafičkog dizajna –  osobe koje će ti zasigurno dati kvalitetne savjete su naši dizajneri Marijana i Eddy.

Marijana je Lloyds-ova glavna grafička dizajnerica i ilustratorica koja je podijelila par motivirajućih riječi za sve buduće dizajnere.

„Primarno, onaj početni „ulazak“ u neku struku ovih spomenutih sektora, bilo da se radi o programiranju, marketingu ili dizajnu, zahtjeva jako dobro poznavanje i kontinuirano preispitivanje sebe, svojih mogućnosti ali i svojih profesionalnih te osobnih ograničenja. To bi značilo da, s jedne strane, moramo njegovati vlastiti identitet, poštivati vlastitu autonomnost i težiti ka osobnom i profesionalnom samoostvarenju. S druge strane, moramo kod sebe njegovati strpljivost, intuitivnost i biti ohrabreni, spremni i motivirani na suočavanja s dnevnim profesionalnim izazovima te rješavanjima istih. Rekla bih da ključ primarno leži u našoj motivaciji na svakodnevno učenje i razvijanje sebe kroz iskustvenu praksu. Potrebno je učiti od svih sektora, ne samo vlastitog, jer time dobijemo onu širinu pogleda na neki konačni proizvod kojeg planiramo napraviti u suradnji s drugim kolegama. Proučavajte ideje, koncepte i ideje drugih! Ne zanemarujte stručnu literaturu!

Umjesto da budete nervozni kada vam nastupe reklame na televiziji ili internetu, obratite pozornost na njih i neka vam postanu još jedna prilika za učenje. Iz takvih reklama odmah možete uočiti logotipe, tone of voice i cjelokupnu kulturu samog predstavljenog proizvoda.“

Također, izdvojila je par svojih omiljenih knjiga, a neke od njih su:

• Identity Designed: The Definitive Guide to Visual Branding
• Hardcover Building a Story Brand: Clarify Your Message So Customers Will Listen
• Psihologija boja
• The Design of Everyday Things

Eddy, naš glavni UX/UI dizajner, skupio je na jedno mjesto i podijelio pregršt linkova i knjiga koji će dobro doći svakome tko se želi iskušati u karijeri dizajnera.

Sve linkove možeš pronaći ovdje https://bit.ly/3bQZjHO 

Ako te ipak najviše zanima marketing, posebice digitalni marketing, osoba za tebe je definitivno naša marketing menadžerica, Lelys!

Prenosimo njezin savjet za početak u digitalnom marketingu u cijelosti:

„Praćenje trendova, koji se itekako brzo mijenjaju, i osviještenost o svim digitalnim događanjima poput novih aplikacija na tržištu i ažuriranja postojećih aplikacija su početak svega u digitalnom marketingu. Digitalni marketing je vrlo dinamično područje te je važno biti spreman na konstantno učenje i hvatanje s trendovima – taman kad se privikneš i misliš da si savladao/a neku društvenu mrežu, algoritam se promijeni i kreće učenje ispočetka. To je ono što zapravo ovo područje čini toliko zanimljivim tako da za početak predlažem to svima koji se ne boje promjena i dinamike.

Za praćenje svih vijesti u svijetu digitalnih medija preporučujem pretplaćivanje na Geekout newsletter kojeg piše jedan od najpoznatijih digitalnih marketingaša, Matt Navara. Newsletter stiže petkom u 15:00 te sadržava sve bitne informacije, trendove i vijesti u svijetu digitalnog marketinga iz tog tjedna. Ako pročitaš cijeli newsletter svaki petak, nemaš brige o upućenosti u trendove. Uz to, uvijek je dobro pratiti vijesti na nekim od sljedećih portala: The Verge, Social Media Today, AdWeek i Marketing Dive.

Imat ćeš prednost ako naučiš konkretne vještine poput izrade i vođenja oglasa na Facebooku/Instagramu te na LinkedInu, izrade Google oglasa, izrade newslettera (kroz npr. Mailerlite ili Mailchimp program) i SEO. Sve te vještine se naravno usavršavaju sa radom te naravno da prvi plaćeni oglas ne može konkurirati onom kojeg ćeš napraviti za godinu dana, ali ono što ti možeš unaprijed je naučiti kako programi funkcioniraju i gdje se nalazi koja opcija u programu. Ads Manager je dosta kompleksan program od Mete te računaj da će ti za njega trebati najviše vremena, a od toga se obično i kreće. Sve te programe možeš naučiti besplatno preko YouTube tutorijala kojih zaista ima puno. Kad god zapneš u nekom od programa velika je šansa da se s tim problemom već netko susreo i da rješenje imaš na internetu. 

Final savjet je da budeš otvorenog uma i uvijek spreman/a na brainstormanje s kolegama iz različitih odjela jer tako se rađaju najbolje ideje!”

Ne zaboravite zapratiti nas na Instagramu Facebooku!