Back to blogs

Tech & Trends

31. 03. 2022

Što kažu naši developeri o trendovima u razvoju mobilnih aplikacija?

by časopis VIDI

U intervjuu za VIDI naši su developeri Mateo i Ricardo otkrili koje su male tajne za razvoj uspješnih mobilnih aplikacija, koji su novi trendovi te podijelili par korisnih savjeta.

1. Koji su trendovi koje ste primijetili u zadnje vrijeme, a tiču se razvoja mobilnih aplikacija?

Mateo: Raste popularnost hibridnih frameworka – piše se jedan kod, a aplikacija se vrti na iOS-u i Androidu. Trenutno koristimo React Native, a sve se više ide na custom pristup, izbjegava se ustaljeni izgled aplikacija kao što je material design. Ako razmislite, najviše aplikacija koje vi koristite potpuno je dizajnirano baš za tu namjenu, nije neki gotov dizajn paket.

2. Na kojim tehnologijama najviše radite razvoj (programski jezici, framework…)?

Mateo: Od programskih jezika koristimo JavaScript jer je trenutno najpopularniji za web i mobilni development. Prihvatili smo i TypeScript jer je dodatak na JavaScript koji osigurava da imamo manje grešaka u kodu. Od frameworka, za mobilne aplikacije koristimo React Native.

3. Koji je vaš tajni sastojak kojeg pokušavate prezentirati kako bi preuzeli rad na razvoju mobilne aplikacije?

Ricardo: Tajni sastojak? Prezentiramo se kao mali, ali agilni tim koji brzo može reagirati na zahtjeve za promjene od strane klijenata. Ne mora se to provlačiti kroz korporativne strukture gdje nema previše micanja, što je za većinu klijenata dobro i prihvatljivo. Mislim da smo i cjenovno u prihvatljivom rangu, ne nabijamo neke lude satnice. Iza nas stoji dobar niz realiziranih projekata, kako mobilnih tako i web, i preko 5 godina iskustva, što klijentima daje sigurnost i povjerenje u naše znanje i sposobnosti.

4. Kakvi su trendovi dizajna korisničkog sučelja te samog dizajna elemenata i kako pristupate tom dijelu razvoja?

Mateo: U Lloydsu se ponosimo time da radimo custom dizajn, da za svaku aplikaciju prilagodimo dizajn potrebama. Imamo stručnjake iz područja dizajna koji izrade dizajn sistem za svaku aplikaciju posebno, a potom developeri to implementiraju na projektima. To se pokazalo kao jako dobar pristup.

Ricardo: Možete biti sigurni da nećete naći dvije vizualno iste aplikacije koje smo izradili, jer za svakog klijenta i svaki projekt radimo cijeli dizajn sistem nanovo. Ono što reusamo je neki best knowledge, koji onda preoblikujemo u novi dizajn. Znači, ako shvatimo da su neki buttoni ili layouti dobri, prihvatimo ih i dalje koristimo, ali nećete nikad vidjeti da su naše aplikacije kopirane jedna od druge.

5. Koji su vaši najznačajniji projekti u svijetu mobilnih aplikacija?

Mateo: Neki od najboljih projekata na kojima smo radili su za američko tržište – Sea N’ Soul, eCommerce platforma koja omogućuje korisnicima da se oglašavaju i ujedno sudjeluju u priči humanitarnog karaktera. Korisnici mogu kupiti ili prodati rabljenu opremu za razne aktivnosti te tako pomoći u smanjenju onečišćenja i hiperprodukcije.

Ricardo: Druga je aplikacija Vidgift, prilično kompleksna platforma za slanje video čestitki krajnjem korisniku. Primjerice, želite iznenaditi ženu za rođendan, u aplikaciji odaberete poklon i adresu na koju se dostavlja, te snimite video čestitku koja će popratiti poklon.

Mateo: Od aplikacija za hrvatsko tržište, izdvojili bismo one odrađene za Turističku zajednicu grada Zadra i Turističku zajednicu Zadarske županije. Zadar Bike Magic aplikacija je namijenjena biciklistima i sadrži biciklističke staze, rute i druge informacije.

Ricardo: Zadar Travel aplikacija služi za pronalaženje smještaja, znamenitosti, sadržaja, evenata i novosti, te ima jako veliki broj korisnika u Zadru. Prošle je godine bila jako popularna kod turista koji su putovali u Zadar, ostvarila veliki broj preuzimanja i interakcija u samoj aplikaciji. Kroz aplikaciju se gost može dogovoriti s privatnim iznajmljivačem oko pronalaska smještaja i detalja.

Još jedna aplikacija s domaćeg tržišta koju bismo spomenuli je Circle Diet, čiju smo zadnju verziju objavili prije mjesec dana. Radi se o aplikaciji namijenjenoj osvještavanju populacije o zdravoj prehrani koju slaže poznati chef iz Pule. Kroz aplikaciju možete kupovati privatne recepte i jelovnike složene posebno za vas, koristeći kompleksan algoritam koji u obzir uzima mnoge parametre te vaše potrebe i navike.

6. Koji su neki savjeti kako da se mobilna aplikacija ne utopi u moru dostupnih u trgovini aplikacija s razvojno dizajnerske i sa strane naručitelja. Koji su neki koraci koji će pomoći da se istakne?

Ricardo: Osim što treba biti bez bugova, brza, s dobrim dizajnom i lakom navigacijom, pristupačna i zanimljiva, ono što uvijek kažemo klijentima je da trebaju imati spreman budžet za marketing. Jednak, ako ne i veći od budžeta za razvoj aplikacije. To onda uključuje reklame na raznim kanalima, društvene mreže i ostale marketinške aktivnosti bez kojih projekt teško može zaživjeti. Da sumiramo – kvalitetna ideja, dobar development, pravovremen i strateški odrađen marketing i uspjeh je zagarantiran.

Dostupni smo za partnerstvo i otvoreni za nove projekte. Ako želite saznati više o nama, kliknite ovdje.
Također, ne zaboravite zapratiti nas na Instagramu i Facebooku!